Kış aylarında sağlıklı beslenmenin sırları neler?

Kış aylarında sağlıklı beslenmenin sırları neler?

Kış aylarında sağlıklı beslenmenin sırları neler?

Kışın metabolizmanızı hızlandırıp bağışıklığınızı güçlendirmek için neler yapmalısınız? Diyetisyen Kübra Selimoğlu'ndan sağlıklı beslenme ve yaşam önerileri.

Nurhan İÇMEZ / TOKAT HABER 

TOKAT (İGFA) -  1) Kilomuza Dikkat Etmeliyiz
Kış aylarının gelmesiyle birlikte bireylerde yemek yemeye olan arzunun artması, paketli gıdaların daha cazip gelmesi ve evde geçirilen sürenin bir hayli artmasıyla iştah ve porsiyon kontrolü yapmak oldukça zor bir hale gelir. Bu süreçte bireylerin açlık süresine dikkat etmesi önemlidir. Kişi ne kadar uzun süre aç kalırsa, açlık süresinin sonunda alması gereken kalorinin çok daha fazlasını tüketme riski artar. Bu nedenle öğün sayısı artırılmalı, ana ve ara öğünler atlanmamalıdır. Beslenmede lifli gıdalara yer verilerek tokluk süresi uzatılmalıdır. Metabolizma hızının yavaşladığı bu günlerde, metabolizmayı hızlandırmak için günde 2 fincan yeşil çay tüketilmelidir 

2) Bağışıklık Sistemini Korumak
Kış aylarında hastalıklara yakalanma riskimiz oldukça fazladır. Grip ve soğuk algınlığından korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız gerekir. Bu açıdan posa, yani meyve-sebze tüketiminin artırılması çok önemlidir. Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmek için kritik bir rol oynar. Kış meyveleri olan mandalina, portakal, armut, nar, elma ve greyfurt bu süreçte mutlaka tüketilmelidir. C vitamini içeriği yüksek olan mandalina, greyfurt ve portakal bağışıklık sistemimizi güçlendirmede oldukça etkilidir. Antioksidan içeriği zengin olan nar ise A, C vitamini ve niasin içerir. Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle kış mevsiminin vazgeçilmez meyvelerindendir. Ayrıca nar, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için gribe karşı koruyucu olarak da tüketilebilir. 

3) D Vitamini
Kış aylarında yaz aylarına göre daha az güneş ışığı alırız. D vitamini kaynağı güneştir. Bu nedenle, kışın kan tahlili yaptırarak vücudumuzdaki D vitamini seviyesini kontrol etmeli ve eksiklik varsa takviye almalıyız. 

4) Su Tüketimi
Soğuk havalarda kişilerde su tüketimi azalmakta ve vücut için yeterli olan sıvı alınmamaktadır. Oysa metabolizmanın düzgün çalışması için yeterli miktarda su tüketimi çok önemlidir. Günlük 2-2,5 litre su içmeye özen göstermeliyiz. 

5) Fiziksel Aktivite
Kış aylarında çoğunlukla evde vakit geçirmek isteriz, bu da daha sedanter bir yaşam tarzına yönelmemize neden olur. Spora olan ilgimiz azalır ve "yaz gelsin başlarım" denir, ancak bu yapılan en büyük hatalardan biridir. Hem artan besin tüketimi hem de azalan fiziksel aktivite kilo alımını kaçınılmaz hale getirir. Bu yüzden gün içinde daha aktif olmaya çalışmalı ve 30-45 dakikalık kısa yürüyüşler yaparak hem kilo almamızı hem de metabolizma hızımızın düşmesini engellemeliyiz. 
 
6) Uyku Düzeni
Yeterince uyuyor muyuz? Kış aylarında günlerin kısalması ve gecelerin uzaması uyku düzenimizin bozulmasına neden olabilir. Sabahları havanın karanlık olmasıyla daha depresif ve karamsar hissedebilir, motivasyonumuzu kaybedebiliriz. Yetişkin bir bireyin günde minimum 6-8 saat uyuması gerekmektedir. 

7) Yeterli Beslenme
Yeterli ve dengeli beslenme her mevsimde olduğu gibi kış mevsiminde de oldukça önemlidir. Beslenmemizde her besin grubuna yeterince yer veriyor muyuz? Mevsim sebze ve meyvelerini tüketiyor muyuz? Bu soruları kendimize sormalıyız. Özellikle kış aylarında sağlıklı yağların tüketilmesi çok önemlidir. Omega 3’ten zengin somon ve orkinos gibi balıkları haftada 2-3 gün beslenmenize eklemek oldukça faydalıdır.


Haber Kaynak : İGFA

Gündem 2.10.2024 14:20:27 0
Jandarma Şehit ve Gazi Yakını Çocuklarını Ağırladı Altıeylül Konakpınar Gençlik Merkezi, Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte şehit, gazi ve personel çocuklarını ağırladı.
Jandarma, Karacabey Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda Trafik Güvenliği Eğitimi Verdi Bursa Karacabey’de düzenlenen 13. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarında Jandarma Trafik Şube Müdürlüğü, Trafik Jandarma Timleri ve Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma (HAYDİ) Timleri yerini aldı.
AVRUPA GIDA GÜVENLİĞİ OTORİTESİNİN (EFSA) GIDA GÜVENİLİRLİĞİ İÇİN YÜRÜTTÜĞÜ KAMPANYAYA TÜRKİYE DE DAHİL OLDU "Safe2Eat" kampanyasına bu yıl Türkiye'nin de katıldı.
TARİHİ UZUN ÇARŞI YENİDEN AYAĞA KALKIYOR Asrın felaketinde ağır yıkıma uğrayan Hatay'ın simgelerinden Tarihi Uzun Çarşı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ihya çalışmalarıyla yeniden ayağa kalkıyor.
Küçük Efe'ye Polis Ekiplerinden bayram sürprizi Adıyaman'da 6 Şubat Depremlerinde Annesini ve Dört Kardeşini Kaybeden Konteynerde Yaşamını Sürdüren Küçük Efe'ye Polis Ekiplerinden bayram sürprizi
Ramazan Bayramı Tatilinin İlk 4 Gününde 34 Vatandaşımız Hayatını Kaybetti İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya; Ramazan Bayramı tatilinin 4. günü (Salı) 647 trafik kazası meydana geldi. Maalesef 7 vatandaşımız hayatını kaybettiğini ve 1.165 vatandaşımız ise yaralandığını açıkladı.
ANADOLU’NUN KALBİNDE YOLCULUK Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara ile Diyarbakır arasında turizm amaçlı işletilecek Turistik Diyarbakır Ekspresi’nin ilk seferine 11 Nisan’da başlayacağını duyurdu.
AVRUPA GIDA GÜVENLİĞİ OTORİTESİNİN (EFSA) GIDA GÜVENİLİRLİĞİ İÇİN YÜRÜTTÜĞÜ KAMPANYAYA TÜRKİYE DE DAHİL OLDU Bakan Yumaklı, "Safe2Eat" kampanyasının gıda güvenliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla EFSA tarafından 2020'den bu yana devam ettiğini söyledi.