Gelişen ülkelerde eğitimli kadın sayısı daha fazla

Gelişen ülkelerde eğitimli kadın sayısı daha fazla

Gelişen ülkelerde eğitimli kadın sayısı daha fazla

22 OECD ülkesini kapsayan araştırmaya göre toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim oranı ve insani gelişmişlik endeksini yükseltiyor. Bu durum yabancı sermayeyi olumlu yönde etkiliyor ve yatırımları artırıyor.

BİL-Kİ / KOCAELİ (İGFA) - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi 22 ülkeyi kapsayan araştırmada toplumsal cinsiyet eşitliğinin yabancı sermaye yatırımlarını olumlu etkilediği ortaya kondu. 

Araştırma kapsamında bu ülkelerde 1999-2022 döneminde toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin azalmasıyla eğitim oranlarında ve insani gelişmişlik düzeylerinde artış olduğu belirlendi. Gelişmiş ülkelerdeki kadın yatırımcıların yüksek olduğunu belirten araştırmacılar, kadın istihdamının ekonomik iyileşme için gerekli olduğuna dikkat çekti.

Kocaeli Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, kadınların eğitim oranları ve insani gelişmişlik indeksi ile ülke ekonomisi arasındaki ilişki incelendi.

Kocaeli Üniversitesi Enformatik Bölümü öğretim görevlisi Ümmühan Akhisar ve Prof. Dr. Enver Alper Güvel’in yaptığı, “Kadınların Eğitim Oranlarının Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımına Etkisi: 22 OECD Ülkesinin Analizi” isimli araştırma Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergisinde yayınlandı.

Araştırmada 1999-2022 dönemine ait eğitimli kadınların oranları modelleme yöntemiyle incelendi. 22 OECD (Avustralya, Belçika, Almanya, Avusturya, Çekya, Danimarka, Norveç, Estonya, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Finlandiya, Polonya, Fransa, Japonya, Meksika, Macaristan, Güney Kore, İspanya, İsveç, Slovenya, Portekiz) ülkesinde eğitimli kadın yatırımcıların oranının arttığı kaydedildi.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ EKONOMİK BÜYÜMEDE OLUMLU ETKİYE SAHİP

Akhisar ve Güvel, kadınların eğitim oranının artmasının, ülkedeki kariyerlerini de olumlu yönde etkilediğini ifade etti. Araştırmacılara göre, ekonomik ve sosyal olarak gelişmiş olan ülkelerde, yurtiçi sermaye yatırımları yüksek. Çalışmaya göre kadınların eğitim durumlarındaki artış toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin önüne geçmek açısından önemli bir unsur. İstihdam ve toplumsal cinsiyet eşitliğindeki iyileşmeler kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) üzerinde de güçlü ve önemli bir etkiye sahip.

YABANCI SERMAYE İÇİN EĞİTİME TEŞVİK ÖNEMLİ

“Gelişmişlik seviyesinin düşmesi ile eğitimli kadın sayısının da azaldığını” belirten araştırmacılar, yapılan analizlerde kadınların eğitim oranındaki artışın o ülkenin insani gelişmişlik seviyesini arttırdığını ifade etti. Araştırmacılara göre bir ülkede gelişmişlik seviyesi ne kadar ilerideyse, yapılan yatırımlar aynı oranda büyük ve ülkenin ekonomisi de aynı düzeyde gelişmiş. Benzer şekilde gelişmişlik seviyesindeki azalma da kadınların eğitim durumunda düşüşe neden oluyor. Bu da kadın yatırımcıların oranında azalmayı beraberinde getiriyor. Gayrisafi yurtiçi hasıla artış oranı ile insani gelişmişlik indeksi birbirine doğrudan bağlı. Bu nedenle araştırmacılara göre yurt dışına yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile kadınların eğitimleri birebir ilişkili.

Öğretim görevlisi Ümmühan Akhisar ve Prof. Dr. Enver Alper Güvel’in çözüm önerileri arasında, “devletlerin içeriye ve dışarıya doğrudan yabancı sermaye yatırımını arttırması ve ülkenin gelişmesi için hükümetlerin kadınların eğitimi teşvik etmesi” var.   Araştırmacılara göre hükümetlerin bütçelerinin daha fazlasını kadınların eğitimine ayırması ve farklı düzeylerde eğitim kalitesinin iyileştirilmesi için çaba sarf etmesi gerekli.


Haber Kaynak : İGFA

Yaşam 1.11.2024 11:37:17 0
Jandarma Şehit ve Gazi Yakını Çocuklarını Ağırladı Altıeylül Konakpınar Gençlik Merkezi, Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte şehit, gazi ve personel çocuklarını ağırladı.
Jandarma, Karacabey Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda Trafik Güvenliği Eğitimi Verdi Bursa Karacabey’de düzenlenen 13. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarında Jandarma Trafik Şube Müdürlüğü, Trafik Jandarma Timleri ve Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma (HAYDİ) Timleri yerini aldı.
AVRUPA GIDA GÜVENLİĞİ OTORİTESİNİN (EFSA) GIDA GÜVENİLİRLİĞİ İÇİN YÜRÜTTÜĞÜ KAMPANYAYA TÜRKİYE DE DAHİL OLDU "Safe2Eat" kampanyasına bu yıl Türkiye'nin de katıldı.
TARİHİ UZUN ÇARŞI YENİDEN AYAĞA KALKIYOR Asrın felaketinde ağır yıkıma uğrayan Hatay'ın simgelerinden Tarihi Uzun Çarşı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ihya çalışmalarıyla yeniden ayağa kalkıyor.
Küçük Efe'ye Polis Ekiplerinden bayram sürprizi Adıyaman'da 6 Şubat Depremlerinde Annesini ve Dört Kardeşini Kaybeden Konteynerde Yaşamını Sürdüren Küçük Efe'ye Polis Ekiplerinden bayram sürprizi
Ramazan Bayramı Tatilinin İlk 4 Gününde 34 Vatandaşımız Hayatını Kaybetti İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya; Ramazan Bayramı tatilinin 4. günü (Salı) 647 trafik kazası meydana geldi. Maalesef 7 vatandaşımız hayatını kaybettiğini ve 1.165 vatandaşımız ise yaralandığını açıkladı.
ANADOLU’NUN KALBİNDE YOLCULUK Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara ile Diyarbakır arasında turizm amaçlı işletilecek Turistik Diyarbakır Ekspresi’nin ilk seferine 11 Nisan’da başlayacağını duyurdu.
AVRUPA GIDA GÜVENLİĞİ OTORİTESİNİN (EFSA) GIDA GÜVENİLİRLİĞİ İÇİN YÜRÜTTÜĞÜ KAMPANYAYA TÜRKİYE DE DAHİL OLDU Bakan Yumaklı, "Safe2Eat" kampanyasının gıda güvenliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla EFSA tarafından 2020'den bu yana devam ettiğini söyledi.