Diş taşı temizliğinin zararı var mı?

Diş taşı temizliğinin zararı var mı?

Diş taşı temizliğinin zararı var mı?

Diş yüzeylerinin tamamen temizlenmemesinin diş taşı oluşumuna neden olduğunu ifade eden uzmanlar, diş yüzeyleri tamamen temizlendiğinde diş taşı oluşumunun çok aza indiğini ya da hiç olmadığını söyledi.

İSTANBUL (İGFA) - Ağız bakımına dikkat etmediği için diş taşı oluşmuş ve diş taşı temizliği yaptırmış olan kişilerde temizlik sırasında diş yüzeyleri biraz çizilebileceğinden yeniden diş taşı oluşması ihtimalinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Temizlenme yapılmaması durumunda ise diş taşları daha da birikerek diş eti çekilmesine ve kemik kaybına, ardından da dişlerin sallanarak çekilmesine neden olur.” dedi.

Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, diş taşı oluşumu ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, tükürükte çeşitli mineraller bulunduğunu ve bu minerallerim önemli olduğunu dile getirerek, “Diş yüzeylerinin temiz olmaması durumunda bu mineraller bu birikintilere yapışır ve zamanla üst üste birikimle birlikte sertleşerek gerçek manada taş gibi bir yapı kazanır.” dedi.

Diş yüzeyleri tamamen temizlendiğinde diş taşı oluşumunun çok aza indiğini ya da hiç olmadığını da kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Ancak ağız bakımına dikkat etmediği için diş taşı oluşmuş ve diş taşı temizliği yaptırmış olan bireylerde, diş taşı temizliği sırasında diş yüzeyleri biraz çizilebileceğinden yeniden diş taşı oluşması ihtimali daha yüksektir. Temizlenme yapılmaması durumunda ise diş taşları daha da birikerek diş eti çekilmesine ve kemik kaybına, ardından da dişin desteğinin kalmaması sebebiyle sallanarak çekilmesine neden olur.” diye konuştu.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Diş taşı temizliğinin kavitron denilen elektronik bir aletle ya da kretuar denilen metal el aletleri ile yapılabildiğini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Titreşim vererek diş taşlarını diş yüzeyinden kaldıran kavitron, hızlı temizlik sağlar, fakat hassas dişlere sahip bireylerde hassasiyet yapabilir. Bunun yanı sıra el aleti ile yapılan temizliğe kıyasla diş yüzeyine daha çok çizer. Kretuar ile yapılan temizlik daha uzun sürmekle birlikte hassasiyet yapmaz, diş yüzeylerini de daha az çizer. Diş yüzeylerindeki diş taşı birikimine göre hekim hangi yöntemle diş taşı temizliği yapacağına karar verir.” dedi.

Diş taşı temizliğinin diş yüzeylerinde çiziklere ve renklenmeye neden olduğunu, ağız bakımı etkili yapılmadığı takdirde diş taşı birikimini artırdığını kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, “Diş etlerine bir zararı yoktur. Temizlik yapılmaması daha çok zararlı olduğu için diş yüzeyine çizik yapması durumu önemsenmez ve parlatma yapılarak bu çizikler en aza indirilmeye çalışılır.” dedi.


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: diş taşı temizliğinin zararı var mı?
Gündem 31.01.2024 18:46:33 0
Kars'ta Jandarma "En İyi Narkotik Polisi Anne" Projesi kapsamında Anne Adaylarına Narkotik Eğitimi Verdi 63 anne ve anne adayı, madde bağımlılığı ile mücadele ve aile içi bilinçlendirme konularında bilgilendirildi. Jandarma, eğitimlerle farkındalık oluşturmayı hedefliyor.
Organize Suç Örgütlerine Yönelik 6 Operasyonda 158 Şüpheli Gözaltına Alındı İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, 4 ilde organize suç örgütlerine yönelik 6 operasyonda 158 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.
5 MİLYAR 948 MİLYON LİRALIK DESTEKLEME ÖDEMESİ BUGÜN HESAPLARA AKTARILACAK Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 5 milyar 948 milyon 238 bin 377 liralık destekleme ödemesinin, bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını söyledi.
“ATATÜRK BARAJI SULAMASINDAN SONRA ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK SULAMA PROJESİ" Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin sulama amaçlı en büyük tüneli olan Silvan Tüneli'nde Kazı Başlangıç Töreni'ne canlı bağlantıyla katıldı.
İHRACATI YAPILAN DOĞAL ÇİÇEK SOĞANLARINI YERİNDE İNCELEMEK ÜZERE ÜLKEMİZİ ZİYARET ETTİ Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaret Konvansiyonu firmalarla görüşme yapmak üzere ülkemizi ziyaret etti.
BAKAN YUMAKLI, "SON YILLARIN EN VERİMLİ PALAMUT SEZONUNU GERİDE BIRAKTIK" Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024-2025 balıkçılık av sezonunu tamamladıklarını belirterek, "Yaklaşık 50 bin ton palamut avcılığıyla son yılların en verimli palamut sezonunu geride bıraktık." ifadesini kullandı.
BAKAN YUMAKLI, MALATYA'DA ZİRAİ DONA İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi Kuyulu Mahallesi'nde zirai dondan etkilenen kayısı bahçesinde incelemede bulundu.
İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya Narkokapan-Ankara Operasyonu İle İlgili Açıklamalarda Bulundu İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya, Narkokapan-Ankara Operasyonu ve bir süredir devam eden operasyonlara ilişkin basın açıklaması yaptı.