Depremle yıkılan ruhlar tamir olmuyor

Depremle yıkılan ruhlar tamir olmuyor

Depremle yıkılan ruhlar tamir olmuyor

Depremin binaları yıkmakla kalmadığını, üzerimizde derin izler bıraktığını söyleyen Eczacı-Homeopat Ezgi Nevçehan, “Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) olan hastaların ruh hali bozuluyor. Bu hastalar, alkol gibi kötü madde kullanımına bağımlı hale gelebiliyor" dedi.

İSTANBUL (İGFA) - Deprem, sadece binaları yıkmakla kalmıyor, üzerimizde kalıcı etkiler bırakan davranış bozukluklarına neden olabiliyor. Ülke olarak çok zor bir süreçten geçtik, geçiyoruz.  2023 yılı şubat ayının ilk haftasında yaşadığımız bu acı ve elim olaydan etkilenen birçok birey, birçok sağlık personelinin yardımı ile hayata tutunma çabası verdi. Bedende var olan yaralar sarılırken en büyük yarayı alan ruh iyileşmenin yollarını ararken yaşanan şok, birtakım bozukluklara sebep olmaktadır. Travma sonrası stres bozukluğu olarak tanımlanan bu durum ifade edilemeyen, anlatılamayan her durumun aslında dokuya inmesi ve bireyin ruhunda meydana gelen hastalığın dışa doğru bir yansıması olarak ortaya çıkmaktadır.

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU VE MADDE BAĞIMLILIĞI

Eczacı-Homeopat Ezgi Nevçehan, “Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), korkutucu bir olayın -onu deneyimlemenin veya tanık olmanın- tetiklediği zihinsel bir durumdur. Hasta, sevilen birinin yaralanması veya ölümü gibi aşırı travmatik olaylara maruz kaldıktan sonra sinirli ve gergin bir ruh hali geliştirebilir” dedi. Reaksiyonun, akut stres bozukluğu olarak bilinen travmadan kısa bir süre sonra ortaya çıkabileceğini veya TSSB olarak bilinen gecikmiş reaksiyon olabileceğini ifade eden Nevçehan, “Stres bozukluğu olan hastalar, kaygı, ruh hali ve alkol gibi madde kötüye kullanımı ile ilgili diğer bozuklukların gelişimi için risk altındadır.  Travmatik olaylar yaşayan çoğu hasta, uyum sağlama ve başa çıkma konusunda geçici zorluklar yaşayabilir, ancak zamanla ve iyi bir kişisel bakımla, genellikle iyileşirler. Semptomlar kötüleşirse, aylarca hatta yıllarca sürer ve hastaların günlük çalışmalarını engelleyerek travma sonrası stres bozukluğuna yol açar” ifadesini kullandı. 

TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri, travmatik bir olaydan sonraki birkaç ay içinde başlayabilir, ancak bazen belirtiler olaydan yıllar sonrasına kadar ortaya çıkmayabilir. Bu belirtiler, sosyal veya iş durumlarında ve ilişkilerde önemli sorunlara neden olur. Hasta ayrıca normal günlük görevleri yapma becerisine de müdahale edebilir.  Eczacı-Homeopat Ezgi Nevçehan konuyla alakalı şu bilgileri verdi: “TSSB semptomları genellikle müdahaleci anıları, kaçınmayı, düşünme ve ruh halindeki olumsuz değişiklikleri ve fiziksel ve duygusal tepkilerdeki değişiklikleri etkiler.

Araya giren anıların belirtileri şunları içerebilir: travmatik olayın tekrarlayan, istenmeyen üzücü anıları, travmatik olayı yeniden oluyormuş gibi yeniden yaşama (geri dönüşler), travmatik olayla ilgili rahatsız edici rüyalar veya kabuslar, travmatik olayı hatırlatan bir şeye şiddetli duygusal sıkıntı veya fiziksel tepkiler.

Kaçınma belirtileri şunları içerebilir: travmatik olay hakkında düşünmekten veya konuşmaktan kaçınmaya çalışmak, travmatik olayı hatırlatan yerlerden, etkinliklerden veya insanlardan kaçınmak. 

Düşünce ve ruh halindeki olumsuz değişikliklerin belirtileri şunları içerebilir: olumsuz düşünceler, diğer insanlar veya dünya, gelecekle ilgili umutsuzluk, travmatik olayın önemli yönlerini hatırlayamama dahil hafıza sorunları, yakın ilişkileri sürdürmede zorluk, aile ve arkadaşlardan kopmuş hissetme, Bir zamanlar keyif alınan etkinliklere karşı ilgisizlik, olumlu duyguları deneyimlemede güçlük, duygusal olarak uyuşmuş hissetme.

Fiziksel ve duygusal tepkilerdeki değişikliklerin belirtileri (uyarılma belirtileri olarak da adlandırılır) şunları içerebilir: kolayca irkilme veya korkma, kendine zarar verme davranışı.

Bütüncül yaklaşımıyla homeopati, TSSB vakalarıyla ilgilenirken en değerli tıp sistemlerinden biri olduğunu kanıtlamıştır. Felsefenin en içteki özü, hastaları bireyselleştirme temelinde tedavi etmeye olanak sağlamaktadır. Homeopati, hastalığın adından bağımsız olarak semptomların toplamına bağlı olduğu için hem önleyici hem de iyileştirici bir tedavi yöntemi olarak işlev görür. Bütünlük, altta yatan nedenin ve bireyin duyarlılığının ele alındığı hastalık durumu hakkında öznel ve nesnel anlayışı içermektedir.

Unutmayın ki homeopati kişiye özgü bir tedavi şeklidir. Hastalığın adının hiçbir önemi yoktur ve kişi biriciktir ve bu şekilde tedavi edilir.” 


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: depremle yıkılan ruhlar tamir olmuyor
Gündem 17.02.2024 12:21:02 0
81 İl Valiliğine "Afet ve Acil Durumlara Hazırlık Çalışmaları" Genelgesi Gönderildi Bakanlığımız, "Hidro-Meteorolojik ve Jeolojik Kökenli Olayların Sebep Olduğu Afet ve Acil Durumlara İlişkin Hazırlık Çalışmaları" konulu bir genelge yayımladı.
Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü 10 Nisan Polis Haftasında Minik Öğrencileri Ağırladı Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Cumhuriyet Anaokulu öğrencileri ve öğretmenleri, 10 Nisan Polis Haftası dolayısıyla İlçe Emniyet Müdürlüğünü ziyaret etti.
Yalova İl Jandarma Komutanlığı Ekipleri, Siber Güvenlik ve Zorbalık Üzerine Farkındalık Eğitimi Gerçekleştirdi Yalova İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler, Yalova Güzel Sanatlar Lisesi’ne giderek siber güvenlik ve zorbalık üzerine farkındalık eğitimi gerçekleştirdi.
Türk Polis Teşkilatı'nın 180. Yılında 170 Araçlık Kortej İstanbul Emniyet Müdürlüğünce "Türk Polis Teşkilatı'nın 180. kuruluş yıl dönümü ve Polis Haftası" etkinlikleri kapsamında 170 araç ve helikopterin katılımıyla kortej düzenlendi.
Jandarmamız Tarafından 9 Ayrı Organize Suç Örgütü Çökertildi. İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya; 19-27 Mart 2025 tarihleri arasında Emniyetimiz ve Jandarmamız tarafından 9 ayrı Organize Suç Örgütü Çökertildi. 86 şüpheli tutuklandığını açıkladı.
BAKAN KURUM'DAN ADIYAMAN PAYLAŞIMI Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat depremlerinin ardından ağır hasar alan Adıyaman’ın Örenli Mahallesi’nde 3 bin 34 konutun yapımını 1 yıl içinde tamamladı.
BAKAN YUMAKLI, 4. TARIM ORMAN ŞURASI TARIM EKONOMİSİ ATÖLYESİ'NDE KONUŞTU Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü'nde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılımıyla düzenlenen "IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi"ne katıldı.
İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya; Gençleri Sokaklara Çağırıp İç Karışıklık Çıkarmaya Çalışanlar; Şimdi de ‘’Boykot Çağrısı’’ Yapıyorlar İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya; Gençlerimizi kendi siyasi emelleri uğruna sokaklara çağırıp iç karışıklık çıkarmaya çalışanlar; halkımız arasında kin ve düşmanlık tohumlarını ekmeye uğraşanlar, “işkence yapılıyor” diyerek