Denizcilikte gemi insanlarının vize sorunu

Denizcilikte gemi insanlarının vize sorunu

Denizcilikte gemi insanlarının vize sorunu

Pandemi sonrası büyümesinin etkileri ile denizcilikte 2025 yılında 1,5 milyon gemi insanlarının denizde istihdam edilmesi bekleniyor.

İSTANBUL (İGFA) - Gemi insanlarının karşılaştıkları sorunlar münferit hadiselerin ötesinde genel bir durum halini aldı. Yurtlarına iade edilemeyen Gemi İnsanları zaman zaman kontrat sürelerinin çok üzerinde gemilerde çalışmak zorunda kaldı. Avrupa'da, 2020 yazında sınırlı turizm faaliyetlerinin yeniden başlamasıyla birlikte, AB üyesi olmayan Gemi İnsanlarının vize işlemlerinde bazı iyileşmeler kaydedilmişse de hala büyük zorluklar yaşamaya devam ediyor. 

AB Schengen Bölgesi'ne seyahat eden Gemi İnsanlarının çoğu için konsoloslukların sınırlı kapasiteleri ve karmaşık başvuru süreçleri büyük engeller oluşturuyor.

Denizcilik sektöründeki sivil toplum örgütlerinin etkili lobileri sayesinde gemi insanlarının vize sorunlarını en aza indirmeye yönelik ileri görüşlü politikalar geliştiriliyor.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan sektör temsilcilerinden Gürbüz Can, ‘‘Gemi işletmelerinde vize sorunlarının azaltılmasına yönelik ileri görüşlü politikalar, denizcilik sektöründe önemli bir adım olarak kabul ediliyor. Sivil toplum örgütlerinin etkin lobi çalışmaları, denizcilerin uluslararası gemi operasyonlarını sürdürülebilir hale getirmek için önemli rol oynamaktadır.’’ dedi.  Can, bu çalışmaları memnuniyetle karşıladığını belirterek, Gemi İnsanlarının gemiye katılış, yurtlarına dönüş süreçlerinin kolaylaştırılması konusunda STK’ların dayanışmasını vurguladı. Can, gemi insanlarımızdan uluslararası arenada daha fazla faydalanabilmemiz için daha fazla STK’ların daha fazla çalışması, güç birliği yapması ve çözüm üretmesi gerektiğini belirtti.

 ‘’VİZE SORUNLARIYLA MÜCADELE İÇİN KANIT GEREKİYOR’’

Schengen ülkelerindeki vize başvurularının aracı kurumlarla yaşanan sorunlarıyla ilgili belgelerin sunulması gerekliliğini belirten Can, ‘‘Schengen ülkelerinde vize başvuruları sırasında yaşanan aracı kurumlarla ilgili sorunlar, sektör temsilcileri tarafından belgelenmiş durumda. Bu konuda doğru ve detaylı bilgiye dayalı raporların bakanlıklara sunulması, mevcut yasal düzenlemelerin iyileştirilmesi, daha adil ve etkin bir vize süreci için gerekli yükümlülüklerin oluşturulması gerekiyor. Mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde firmaların haklarını korumada yetersiz kalması, Gemi İnsanlarının vize işlemlerinde zorluk yaratıyor.’’ diye konuştu.

Denizci Ülke Denizci Millet kampanyası kapsamında 1 milyon amatör denizci eğitirken, profesyonel denizcilerimiz için halen uluslararası seyahat sorununu ortadan kaldıramadığımızı belirten Can, bu sorunu çözmek için ilgili tüm STK’lar ile destek vermeye hazır olduklarını belirtirek, "Sadece sektörün bir kademesindeki insanlara Yeşil Pasaport talep edilmesini doğru bulmuyorum ve desteklemiyorum” diyerek şu iki öneriyi gündeme getirdi:

1- Son beş yıl içerisinde 3 yıl deniz hizmetini ve denizcilik şirketlerinde hizmetini belgeleyen Gemi İnsanlarına Yeşil Pasaport sağlanabilir.

2- Son beş yıl içerisinde 3 yıl deniz hizmetini belgeleyen Gemi İnsanlarına ve denizcilik şirketlerinde hizmetini belgeleyen Gemi İşletme yetkililerine vize kolaylığı sağlanması için ilgili devletlerle anlaşma yoluna gidilebilir.

Bunların haricinde Yurtdışı uçuş personelinin yabancı Ülkelere seyahatlerinde uygulanan prosedür ve vize kolaylığının incelenerek aynı uygulamaların Gemi İnsanlarına da sağlanabilir. 


Haber Kaynak : İGFA

Gündem 12.07.2024 13:04:25 0
Jandarma Şehit ve Gazi Yakını Çocuklarını Ağırladı Altıeylül Konakpınar Gençlik Merkezi, Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte şehit, gazi ve personel çocuklarını ağırladı.
Jandarma, Karacabey Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda Trafik Güvenliği Eğitimi Verdi Bursa Karacabey’de düzenlenen 13. Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarında Jandarma Trafik Şube Müdürlüğü, Trafik Jandarma Timleri ve Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma (HAYDİ) Timleri yerini aldı.
AVRUPA GIDA GÜVENLİĞİ OTORİTESİNİN (EFSA) GIDA GÜVENİLİRLİĞİ İÇİN YÜRÜTTÜĞÜ KAMPANYAYA TÜRKİYE DE DAHİL OLDU "Safe2Eat" kampanyasına bu yıl Türkiye'nin de katıldı.
TARİHİ UZUN ÇARŞI YENİDEN AYAĞA KALKIYOR Asrın felaketinde ağır yıkıma uğrayan Hatay'ın simgelerinden Tarihi Uzun Çarşı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ihya çalışmalarıyla yeniden ayağa kalkıyor.
Küçük Efe'ye Polis Ekiplerinden bayram sürprizi Adıyaman'da 6 Şubat Depremlerinde Annesini ve Dört Kardeşini Kaybeden Konteynerde Yaşamını Sürdüren Küçük Efe'ye Polis Ekiplerinden bayram sürprizi
Ramazan Bayramı Tatilinin İlk 4 Gününde 34 Vatandaşımız Hayatını Kaybetti İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya; Ramazan Bayramı tatilinin 4. günü (Salı) 647 trafik kazası meydana geldi. Maalesef 7 vatandaşımız hayatını kaybettiğini ve 1.165 vatandaşımız ise yaralandığını açıkladı.
ANADOLU’NUN KALBİNDE YOLCULUK Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara ile Diyarbakır arasında turizm amaçlı işletilecek Turistik Diyarbakır Ekspresi’nin ilk seferine 11 Nisan’da başlayacağını duyurdu.
AVRUPA GIDA GÜVENLİĞİ OTORİTESİNİN (EFSA) GIDA GÜVENİLİRLİĞİ İÇİN YÜRÜTTÜĞÜ KAMPANYAYA TÜRKİYE DE DAHİL OLDU Bakan Yumaklı, "Safe2Eat" kampanyasının gıda güvenliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla EFSA tarafından 2020'den bu yana devam ettiğini söyledi.