BAKAN YUMAKLI, MARDİN'DE TUZ ÇALISI ÜRETİM TESİSİ'NDE İNCELEMELERDE BULUNDU

BAKAN YUMAKLI, MARDİN

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardin'e giden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tuz Çalısı Üretim Tesisi'ni inceledi, kurumun müdürü Menduh Dinler'den çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Bakan Yumaklı, burada yaptığı açıklamada, Mardin'de üretimi artırmak üzere çok farklı projeler yürüttüklerini, il müdürlüğünün 127 dekarlık alanda fidan yetiştirmekle ilgili çalışmalarda bulunduğunu söyledi.

Sadece belli ürünler ya da ürün grupları değil öncelikle bölgeye has olmak üzere badem, bıttım, fıstık ve nar gibi farklı ürünlerin fidanlarının yetiştirileceğini kaydeden Yumaklı, hedeflerinin kullanılmayan ya da ekonomiye kazandırılmayan arazilerde bu ağaç ve bitkilerin yayılımını sağlamak olduğunu belirtti.

BU YIL 3 MİLYON, GELECEK YIL 6 MİLYON TUZ ÇALISI BİTKİSİ ÜRETİLECEK

Özellikle mera ıslahları konusunda son yıllarda çok ciddi gayret sarf ettiklerini, ciddi bütçeler harcadıklarını anlatan Bakan Yumaklı, şöyle konuştu:

"Ancak iklim değişikliğinin bize getirdiği farklı bir dayatma da var, meralarımızla ilgili. Buralara yaptığımız maliyetler, masraflar bir süre sonra bizi tekrar başa getiriyordu. Tuz çalısı, meralarda ekilmek üzere yetiştiriliyor. Her türlü toprak şartlarında, tuzlu toprak şartlarında, kuraklıkla alakalı sorunlu olan yerlerde bile yetişebilen bir mera çalısı bu. Özellikle küçükbaş hayvanların çok severek tükettiği ve besin değeri olarak da yüksek bir bitki. Erozyonla mücadelede de yine erozyona karşı önemli bir direnç sağlayan bitki. Hayvancılık için ekonomik bir yönü var. İklim değişikliğinin dayattığı her türlü şarta göre tarımsal üretimin her alanında yeni projeler ve yeni yaklaşımlar getirmeye gayret ediyoruz."

Tuz çalısı bitkisinin de Türkiye'de mera ıslahları ve küçükbaş hayvancılığın gelişmesi konusunda son derece önemli olacağına işaret eden Yumaklı, bu yıl 3 milyon, gelecek yıl da 6 milyon tuz çalısı fidanı üreteceklerini bildirdi.

Bakan Yumaklı, mera alanlarına dikilen bu fidanların 1,5-2 yıllık koruma sonrası doğada kalıcı adaptasyona da sahip olabildiğini dile getirerek, bu proje üzerinde uzun yıllardır çalıştıklarını anlattı.

"SON 25 YILDA 25 MİLYON DEKARI ISLAH ETTİK"

Bu projenin gerçekleştiğini görmenin memnuniyet verici olduğunu belirten Yumaklı, bu bitkinin yanı sıra mera yem bitkisi olarak bozkır otu, nohut geveni gibi farklı türlerin de yetiştirilmesini sağlayacaklarını anlattı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son 25 yılda 25 milyon dekarı ıslah ettik. 2025 yılında 2,6 milyon dekarlık alanı bu anlamda ıslah etmiş olacağız. Her bölgenin kendine özgü şartları var. Başta su konusu olmak üzere çok dikkatli olmamız gereken hususlarda da özellikle iklim dirençli bitkilerin yetiştirilmesi konusuna azami gayret sarf ediyoruz. Mera ıslahına Dünya Bankası projesiyle 1,5 milyar liralık bir kaynak ayırdık. Gölgelikler, sıvatlar, sondajla su çıkarılması gibi özellikle hayvancılık yapan kardeşlerimizin ihtiyaçlarını karşılamak üzere de bu bütçeden pay ayıracağız. Çadırlar, güneş panelleri, süt sağım makineleri, cihazlar gibi 1,5 milyar liralık rakamı tamamen bu alanda kullanacağız."

Mardin'e son 23 yılda 208 milyar liralık tarım, orman ve su alanlarında yatırım ve destek sağladıklarını kaydeden Yumaklı, 54 su ve sulama eserinin bulunduğunu dile getirdi.

Bakan Yumaklı, kentteki programları kapsamında Mardin Valiliğini ziyaret ederek, Vali Tuncay Akkoyun'la görüştü. Valilik ziyaretinin ardından Yumaklı İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde personelle bir araya geldi.



Gündem 26.04.2025 08:57:00 0
BAKAN YUMAKLI, MARDİN'DE TUZ ÇALISI ÜRETİM TESİSİ'NDE İNCELEMELERDE BULUNDU Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Mardin'e giden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Tuz Çalısı Üretim Tesisi'ni inceledi, kurumun müdürü Menduh Dinler'den çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
BAKANLIK EKİPLERİNİN İSTANBUL’DA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ekipleri, İstanbul’daki depremlerin ardından kent genelinde hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.
Denizde Sürüklenirken Tespit Edilen Kuzu Kurtarılarak Sahibine Teslim Edildi Balıkesir’in Ayvalık ilçesi açıklarında denizde sürüklenirken tespit edilen kuzu, Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarılarak sahibine teslim edildi.
Bolu'da Öğrenciler Trafik Jandarması Oldu Bolu’da lise öğrencileri, jandarma trafik ekipleriyle birlikte seyir halindeki araçları durdurarak yolcu ve şoförlere uyarıda bulundu.
DEAŞ Terör Örgütü Mensubu 210 Şüpheli Yakalandı İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya; 49 ilde DEAŞ Terör Örgütüne yönelik Emniyetimiz tarafından son 2 hafta içerisinde düzenlediğimiz operasyonlarda; 210 şüpheli Terör Örgütü mensubu yakalandığını açıkladı.
Marmara Denizi'nde 6.2 Büyüklüğünde Deprem! Deprem! İstanbul'da Şiddetli Şekilde Hissedildi
Sivas Jandarma Komutanlığı Kapılarını Çocuklar İçin Açtı Sivas'ta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla İl Jandarma Komutanlığı kapılarını çocuklara açtı.
Polisten Çocuklara Sürpriz Ziyaretler Gerçekleştirildi Erzurum Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Toplum Destekli Polislik Şubesi ekipleri, anaokulu ve kreşleri ziyaret etti.